Galleri Sjöhästen
Aktuell utställning

« Marie-Louise Sundqvist

Keramiker

Marie-Louise Sundqvist, f. 1962, bor och arbetar i Uppsala där hon driver egen keramikverkstad.
Fyller sin stengodskeramik med målade händelser - ofta i form av djur.

Marie-Louise tillhör konsthantverksgruppen Öster om ån, brukar kalla sina produkter för ”illustrerad keramik”.

Allt hon gör är lerbaserat, drejad vardagskeramik, konstgods och figuriner. Hon är helt autodidakt och har inte haft någon klassisk konsthantverksutbildning.

Marie-Louise köpte sin första drejskiva när hon var 17 år och har lärt sig dreja helt på egen hand och nu har hon varit yrkesverksam med egen verkstad i snart 40 år.
Under dessa år har hon tagit emot och utbildat många lärlingar genom Hantverksakademin. Marie-Louise säger: ”För mig har det känts viktigt att mina döttrar fått möjlighet att utbilda sig konstnärligt och det har dom båda gjort på Konstfack. Emilia, som har en masterexamen på Konstfack, har även gått två år på Konstakademin i Wien (Akademie der bildenden Künste).”

Marie-Louise påpekar att hon förundrats över är hur metod och skicklighet inte längre verkar vara något som värdesätts på dessa konsthögskolor. Det är mycket fokus på det teoretiska och akademiska, vilket hon också tycker är viktigt men i den digitaliserade värld vi befinner oss i vill hon slå ett slag för det värdefulla i att verkligen lära sig ett hantverk.
Hon konstaterar: ”Nötandet i utförande gör att man lär känna sitt material och ämne. Detta är något jag velat ge vidare till mina döttrar, att man måste öva och lägga ner mycket tid och nu är jag är så glad över att se hur starkt de behärskar sina material och konstnärliga uttryck!”

www.marielouisesundqvist.blogspot.com

Konst/grafik av Marie-Louise Sundqvist finns till försäljning på galleriet.

Öppettider:

Ons-Fre 15-18
Lö 11-15

Adress:

Galleri Sjöhästen Nyköping
Stora Torget 1
61132 NYKÖPING

Telefon:

0155-28 78 11

Kontakta oss

Karta